torsdag 7 mars 2013

En snabb fråga

Hur har ni börjat ge gluten åt era barn? Eller hur tänker ni börja? Och i vilken ålder? Kan någon riktlinjerna utantill?

H. En studerande (och lite byggande) mamma som inte har tid att googla.

4 kommentarer:

  1. Jo. Börja med små portioner i 6 mån ålder senast (tidigast 4-5 mån, minns int helt), medan man ammar är de nuvarande norska riktningslinjerna. Måst vara något motsvarande i Finland. Jag gav i början hirs-havre och hirs-råg gröt. Hirs är ju glutenfritt. Havre innehåller lite gluten, råg visst lite mera, men inte lika mycket som vete. Snart ska jag börja laga speltgröt. Nestle har också frukmos med lite vete/havre i. Det innehåller 4% vete/havre eller vad det nu var, d.v.s. lite gluten. Dom heter typ "hedelmä ja täysjyvä".
    Hurdan gröt har du hittills gett?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi började med majsgröt och meningen var att i nåt skede börja ge just hirs-gröt och sedan havregröt. Men hirsen blev emellan och nu har jag börjat ge havregrynsgröt. Började med typ en tesked på morgonen och har ökat lite varje dag. Då har jag alltså inte gjort helt fel iaf! :) Borde kanske ha börjat tidigare, men har varit lite slow på den där matfronten. Men ammar ju nog ännu så borde inte vara nån hätä :)

      Radera
    2. Det blir säkert hur bra som helst! Man ska ju inte stirra sej blind på åldern heller. Viljam har t.ex. nästan från början fått klimppiga soseen, för han verkar gilla det bättre. När det gäller gluten är väl just det viktiga att man inte genast börjar för fullt med stora portioner glutenrik mat. Viljam ska idag få kött (i form av fisk) för första gången :)

      Radera
    3. Hoppas han diggar fisken! Rasmus har fått griskött och höna härtills, men det ska nog bli fisk till nästa!
      Det är så sant att man inte ska stirra på åldern, men lite riktlinjer är ju bra att ha. Rasmus har också fått klimpiga sosen ända från början. Han har inte haft nån skillnad på klimp eller inte så tyckte att det var bättre att det inte är helt slätt så att han inte börjar vägra att äta sen när det ska bli lite grövre eller någå :)

      Radera